Dodatki do ciast

Ekstrakt waniliowy

Składniki:
  • szklanka wódki
  • 5-6 strąków wanilii
  • słoiczek lub zamykana butelka
Wykonanie:
Laski wanilii naciąć wzdłuż, ale nie docinać do końca. Włożyć do buteleczki lub słoiczka, zalać wódką tak aby laski wanilii były w całości przykryte. Zamknąć, postawić w chłodnych i zaciemnionym miejscu.
Ekstrakt nabierze koloru już po tygodniu ale dopiero po dwóch miesiącach nabierze odpowiedniego aromatu i będzie nadawał się do użytku. Można przetrzymywać go przez lata. Po zużyciu połowy ekstraktu warto dolać brakującą część wódki i odczekać chwilę. Dzięki temu zawsze będziecie mieli gotowy ekstrakt pod ręką :)


Cukier waniliowy 

Składniki:
- laska wanilii
- szklanka cukru drobnego*
- szczelnie zamykany słoiczek

Wykonanie:
Laskę waniliową przekroć na pół, wyjąć delikatne nożem ziarenka. Wymieszać je z cukrem. Wszystko przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka, włożyć laskę waniliową i odstawić. (cukier nabierze "mocy")

*ja do tego celu używam zwykłego cukru, który mielę w przystawce do blendera do oczekiwanego stopnia rozdrobnienia.

 Źródło

Cukier cynamonowy

Składniki:
- filiżanka cukru drobnego
- 1-2 łyżeczki startej kory cynamonowej
- kawałek kory w całości
- szczelnie zamykany pojemnik

Wykonanie:
Cukier wymieszać z utartą korą. Przesypać do szczelnie zamykanego pojemniczka i włożyć kawałek kory cynamonowej. Cukier można używać od razu, jednak w miarę upływu czasu cukier będzie coraz bardziej aromatyczny.


Cukier różany


Składniki:
- garść oczyszczonych płatków różanych
- szklanka cukru

Wykonanie:
Z płatków pozbyć się białych części. Utrzeć je dokładnie w blenderze na papkę, połączyć z cukrem, dokładnie ze sobą rozetrzeć.
Cukier rozłożyć na tackę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyschnięcia. Może to potrwać do 2 dni. W między czasie przemieszać cukier kilka razy.
Gotowy cukier zamknać w szczelnym pojemniczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

pisz, pisz proszę... czekam na wieści od Ciebie :-)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Zobacz również: