wtorek, 29 października 2013

Domowa mielonka

Zainspirowana mielonką Kamy zrobiłam po swojemu ;-)


Składniki:
1,3 kg mięsa (wieprzowo - wołowego)
6 łyżki żelatyny
250 ml wody
sól,
ziele angielskie zmielone, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Wykonanie: 

Mięso mielimy (albo mielimy przy kupowaniu, co ja uczyniłam), dodajemy przyprawy, żelatynę, zimną wodę – dokładnie wszystko mieszamy,ma mieć konsystencję gęstej zupy. Wkładamy ciasno do słoików i pasteryzujemy 50 minut, po tym czasie słoiki zostawiamy w garnku aż do ostygnięcia. 
Ja zrobiłam w mniejszych słoikach, bo nas mało. Polecam! 
I mam pomysł już na następną ;-)

15 komentarzy:

  1. Pychota!
    Żelatyna jest zbędna, mięsko nie będzie rzadkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Kama!
      Znalazłam dziś przepis w starej,bardzo starej książce kucharskiej - wypróbuję nowy przepis ;)

      Usuń
    2. Dopiero doczytałam, że dodajesz wodę.. a to nie jestem teraz pewna czy bez żelatyny będzie dobre..

      Usuń
    3. Kama en drugi przepis mi się bardziej spodobał, po niedzieli zrobię to się pochwalę ;)

      Usuń
  2. Już dawno marzyłam o czymś takim- pamiętam smak z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem szczerze, że wyglądem to mnie średnio przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najważniejsze jak smakuje i może napiszecie jak się to konsumuje, bo chociaż u mnie tradycyjnie do dziś się gotuje, to nie znam takich specjałów z dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsumpcja jest prosta, wyciąga ze słoika i kroję na plastry do kanapek :)

      Usuń
  5. U nas też już była mielonka os Kamy pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodaj przyprawę do mielonki i wkładaj cały słoik:) ja gotuję ok 2 godzin:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dzięki, własnie nie wiedziałam czy wkładać cały czy nie!

      Usuń
  7. Czy naprawdę trzeba włożyć 6 łyżek żelatyny gnębi mnie to od pół roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja daję, ale praktyka wykazala, że trzeba dac więcej wody.
      Muszę skorygować przepis :)

      Usuń

pisz, pisz proszę... czekam na wieści od Ciebie :-)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Zobacz również: