Zainspirowana mielonką Kamy zrobiłam po swojemu ;-)
Składniki:
1,3 kg mięsa (wieprzowo - wołowego)
6 łyżki żelatyny
250 ml wody
sól, ziele angielskie zmielone, tymianek, pieprz ziołowy,
pieprz czarny, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mięso mielimy (albo mielimy przy kupowaniu, co ja uczyniłam), dodajemy przyprawy, żelatynę, zimną wodę – dokładnie wszystko mieszamy,ma mieć konsystencję gęstej zupy. Wkładamy ciasno do słoików i pasteryzujemy 50 minut, po tym czasie słoiki zostawiamy w garnku aż do ostygnięcia.
Ja zrobiłam w mniejszych słoikach, bo nas mało. Polecam!
I mam pomysł już na następną ;-)
Pychota!
OdpowiedzUsuńŻelatyna jest zbędna, mięsko nie będzie rzadkie ;)
dzięki Kama!
UsuńZnalazłam dziś przepis w starej,bardzo starej książce kucharskiej - wypróbuję nowy przepis ;)
Dopiero doczytałam, że dodajesz wodę.. a to nie jestem teraz pewna czy bez żelatyny będzie dobre..
UsuńKama en drugi przepis mi się bardziej spodobał, po niedzieli zrobię to się pochwalę ;)
UsuńJuż dawno marzyłam o czymś takim- pamiętam smak z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńzrób Basiu :)
UsuńPowiem szczerze, że wyglądem to mnie średnio przemawia :)
OdpowiedzUsuńwiem,zdjęcie kiepskie :)
UsuńNajważniejsze jak smakuje i może napiszecie jak się to konsumuje, bo chociaż u mnie tradycyjnie do dziś się gotuje, to nie znam takich specjałów z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńKonsumpcja jest prosta, wyciąga ze słoika i kroję na plastry do kanapek :)
UsuńU nas też już była mielonka os Kamy pycha
OdpowiedzUsuńDodaj przyprawę do mielonki i wkładaj cały słoik:) ja gotuję ok 2 godzin:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńo dzięki, własnie nie wiedziałam czy wkładać cały czy nie!
UsuńCzy naprawdę trzeba włożyć 6 łyżek żelatyny gnębi mnie to od pół roku.
OdpowiedzUsuńja daję, ale praktyka wykazala, że trzeba dac więcej wody.
UsuńMuszę skorygować przepis :)