Ocet z malin
Składniki:
maliny
miód
woda przegotowana, schłodzona
skórka chleba razowego na zakwasie (ja nie dałam, bo nie miałam)
Wykonanie:
Maliny włożyć do słoika dużego lub kamiennego garnka, zalać wodą wymieszaną z miodem, ewentualnie dodać skórkę, przykryć gazą.
Codziennie mieszać. Po tygodniu zlałam przez sito do słoika (nie odkopałam jeszcze niestety butelek) i odstawiłam na 4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce.
Potem należy przechowywać w lodówce.
Używam do sałatek i jest doskonały :-)
przelany do słoika |
Jabłka niemyte pokroiłam razem ze skórką i gniazdami do dużego naczynia, zalałam wodą z cukrem (4 łyżki na litr wody), odstawiłam w ciepłe miejsce, codziennie mieszam i czekam aż fermentacja się skończy.Jak poczuję zapach octu to przecedzę i mam nadzieję, że przeleję do odnalezionych butelek :-)
Prawdziwa gospodyni.
OdpowiedzUsuńdobry żart, daleko mi jeszcze :)
UsuńMy też robimy ocet z jabłek :) Ale nie daję całych jabłek tylko skórki i resztki. Malin to szczerze mówiąc byłoby mi szkoda, wolałabym zjeść:)
OdpowiedzUsuńmi na razie nie, bo wyjątkowo rodzą w tym roku :)
UsuńJadłam w lecie malinowy winegret. Świetnie pasuje do sałatek. Teraz już wiem jak się za niego zabrać :).
OdpowiedzUsuńno właśnie, w sałatkach jest super!
Usuń