2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera
1 główka kapusty włoskiej
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli
Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję. Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Robiłam, ale mój zestaw uboższy! Wykorzystuję na szybko do zupy, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz robiłam, świetna sprawa :)
Usuń