piątek, 19 października 2012

Włoszczyzna solona

2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera
1 główka kapusty włoskiej
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli

Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję. Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.


2 komentarze:

  1. Robiłam, ale mój zestaw uboższy! Wykorzystuję na szybko do zupy, wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

pisz, pisz proszę... czekam na wieści od Ciebie :-)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Zobacz również: