Ciasto:
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
4 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 czubata szkl. cukru pudru
2 i 1/2 szkl. mleka
300g margaryny
2 żółtka
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
500 g mrożonych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
3 opak. galaretek owocowych
papier do pieczenia
Wykonanie:
białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, przesiać mąkę, proszek i dodać do masy jajecznej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki (26x40cm). Piec 30 minut w temp. 180 st. C.
Z mleka i mąki ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na nią rozmrożone owoce. Zalać tężącą galaretką.
Proste i bardzo smaczne. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale to była już końcówka, a ja zapomniałam zrobić zdjęcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
pisz, pisz proszę... czekam na wieści od Ciebie :-)
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.