wtorek, 2 listopada 2010

Kurczak nadziewany wątróbką i żurawiną

Składniki:
1 kurczak
0,5 kg wątróbki
0,2 dag żurawiny 
duża pokrojona cebula
bułka tarta
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, papryka
oliwa z oliwek, sos sojowy
nić bawełniana lub wykałaczki
1 szkl. bulionu, śmietana

Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą (oliwa z oliwek, trochę sosu sojowego, pieprz, papryka). Zostawiamy na kilka godzin.
Smażymy cebulę z wątróbką, miksujemy delikatnie blenderem (albo smażymy pokrojoną), dodajemy żurawinę, bułkę tartą, przyprawiamy i nadziewamy farszem kurczaka. Kurczaka zszywamy, związujemy lub spinamy wykałaczkami (jak komu wygodniej). Wkładamy do folii do pieczenia, podlewamy ostudzonym bulionem, dorzucamy garść żurawin i do piekarnika. Piec w temp. 200 st. C jedną godzinę  15 minut. W połowie pieczenia odwrócić kurczaka.
Po upieczeniu kurczaka wyjąć, sos z pieczenia przelać do garnuszka, zmiksować blenderem, dodać kilka łyżek śmietany, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować. Kurczaka podawać z sosem.

1 komentarz:

pisz, pisz proszę... czekam na wieści od Ciebie :-)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Zobacz również: